barn

Var mamma på ditt sätt – det är det enda sätt som funkar!

Idag är det mycket information vi får dagligen från diverse informationskällor och informationsflödet tycks aldrig ta slut. Det är väldigt vanligt att man jämför sig med andra mammor som man tycker gör ett bättre jobb än vad man själv gör och då vi numera har koll på föräldratips från hela världen så fort vi är uppkopplade så blir det mycket att ta in.

Visst var det mammor som jämförde sig med andra mammor även under 50- talet, men då var det främst andra mammor i ens närkontext som man hade koll på då information om vad som händer i andra delar av världen såg helt annorlunda ut jämfört med hur det ser ut idag.

För att man ska kunna må bra i sin roll av mamma och för att man ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt så är det viktigt att man så fort som möjligt hittar en balans och en identitet som är ens egen när man får barn.

Lyssna på råd, men bestäm själv!

Det är viktigt att lyssna på andras råd, men det är, enligt mig, ännu viktigare att man fattar sina beslut som mamma på egen hand. Naturligtvis ska man fatta beslut i samråd med sin partner, men för mycket av utomståendes åsikter ska man inte ta åt sig.

Det är lätt att känna sig liten och okunnig när man blir mamma för första gången och man märker snabbt hur väldigt många helt okända personer plötsligt har åsikter om hur man ska bete sig. Det är exempelvis mycket arga blickar på tåget/flyget/bussen om ens barn är ledset.

Många säger saker som ”Kanske är hen hungrig? Har du testat det? ” eller något liknande och man blir både alltså både dumhetsförklarad och en form av allmän egendom på en och samma gång. Anledningen till det? Att man är mamma.

Se till att din lilla familj mår bra!

Ibland förhastar vi oss och tror oss göra rätt utan att vi ens har tänkt igenom saker och ting. Detta händer väldigt ofta när man ställs inför nya utmaningar i livet då man ju inte har någon erfarenhet själv. Att se efter hur andra gör är i vissa fall det enda man kan göra, men det tar inte så lång tid innan man kommer in i att vara tre och då får man sina egna erfarenheter.

Så fort man börjar känna att man har koll på sker och ting så kan man själv också avgöra vad som är bäst för sin egen familj. Kanske överensstämmer det inte alltid med vad andra i ens närhet gör och kanske är det inte alls så som ens familj ger råd om, men det är också det som är poängen! Nu är det du som är mamma och då ska du också vara mamma på det sätt som du vill på alla sätt och vis!

Glöm inte att hålla igång och träna, både för din egen men även för barnets skull. Det är bra om barnet växer upp i en familj där träning är helt naturligt, om det så må vara att ge sig ut och promenera, rida hästar eller spela fotboll. Läs mer om träning här.