Låt barnen vara egna individer

Idag lever vi i ett individbaserat samhälle och de flesta av oss tycker att det är positivt med individualism. Vad som händer många när man blir förälder är att man ser barnet som en förlängning av sig själv snarare än som en egen individ och det tycker jag är fel!

Exempel på hur detta visar sig är föräldrar som bråkar med barnen på morgonen och gör hela familjen på dåligt humör på grund av att ens barn vill ha på sig antingen pyjamas eller någonting annat som man inte anser vara passande på dagis eller i skolan. Ska man verkligen bråka med sitt barn för att de visar vad de vill? Ska de verkligen inte från början få lära sig att de kan ha på sig vad tusan de vill så länge de mår bra?

Jag tycker att det är galet och jag tycker att det är skitkul att handla kläder med mitt barn. Hon väljer själv och ibland blir det för stort, ibland för smått, ibland blir det alldeles för varma kläder och ibland blir det kallt. Det gör ingenting, för på dagis vet jag att det finns hennes ytterkläder så om hon vill ha små shorts och en glittrig cowboyhatt plus tyllkjol och en sko av varje sort så är det lugnt, jag menar om de ska ut så kommer de att klä på henne passande kläder för vädret.

Kanske är jag bortskämd?

Jag vet inte om jag är bortskämd, eller om de flesta andra jag träffar på är galna, dock. Vad jag menar med det är att det är så få andra som gör såhär. Jag vet inte hur många berättelser jag hört som handlar om just de där bråken på morgonen som handlar om någonting så totalt onödigt som vilka kläder ens barn ska ha på sig! Spelar det någon roll i det stora hela, eller är det bättre att barnet är glad och känner sig fin?

För mig är det självklara svaret det sistnämnda, men då jag ser att det är betydligt fler som anser att det förstnämnda är sant så tänker jag att jag kanske är bortskämd och att jag också kanske skämmer bort mitt barn med för mycket utrymme för att vara en egen individ? Men i slutändan tycker jag ändå att jag gör rätt och jag är stolt och glad över att min dotter vågar välja själv och att hon inte vill se ut som alla andra på dagis!